søndag 15. mai 2011

Regnværssøndag...

Hva gjør man en søndag når det regner? Egentlig hadde det jo vært en perfekt anledning til å bake boller, men det rekker jeg ikke i dag. Har nettopp hatt kaffebesøk og skal på middagsbesøk - der gikk den dagen... Men sånn mellom slagene sitter jeg og funderer på hva vi skal ta med oss på 17. mai frokost (brunsj, lunsj...) på tirsdag. Vi pleier å ha det slik at alle tar med en koldtbord-/tapasrett hver. Super løsning der det ofte blir veldig mye forskjellig spennende mat og ikke så altfor stor jobb på noen! Vurderer å ta med focaccia og aioli. En sikker vinner som de fleste pleier å like.

Her er min egen oppskrift på focaccia og aioli:

Focaccia
50 g tørrgjær
5 dl lunkent vann
1 ss sukker
2 ts salt
Litt rosmarin
1-2 ss honning
1/2 dl olivenolje + ekstra til topping
12 dl hvetemel
Skivet oliven
Grovkvernet salt
Evt 1-2 ss revet parmesan (kan sløyfes)

Bland det tørre. Ha i vann, olivenolje og honning og elt raskt sammen til en løs deig. Elt inn oliven (og evt parmesan) etter smak. La heve ca en time til dobbel størrelse. Ha deigen over i en liten langpanne (22x30 cm) eller legg den som en rund leiv på et stekebrett med bakepapir. Sprinkle litt olivenolje over og sett til etterheving i ca 40 minutter. Lag hull i deigen med fingrene og kvern salt over samt strø over rosmarin og mer oliven. Avslutt med litt mer olivenolje.

Stekes ved 225 grader i ca 15 minutter. Følg med mot slutten.



Aioli
5 eggeplommer
1/2 ts salt
Saften av en halv sitron
3 1/2 dl solsikkeolje
1/2 dl god olivenolje
3-4 finhakkede hvitløksfedd
En knivodd cajennepepper
Sennep etter smak (ca 1/2-1 ts avhengig av styrke og hva du liker)

Pisk sammen eggeplommer, salt og sitronsaft. Det er en fordel om alle ingrediensene er romtemperert. Pisk inn oljen litt etter litt. Viktig å ikke ta for mye av gangen slik at det skiller seg. Til slutt har du en fin majones. Rør inn hvitløk, cajennepepper og sennep. La stå minst 1/2 time før servering (i kjøleskap).

Håper det smaker!



Med det sier jeg god søndag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar