Her er min egen oppskrift på focaccia og aioli:
Focaccia
50 g tørrgjær
1 ss sukker
2 ts saltLitt rosmarin
1-2 ss honning
1/2 dl olivenolje + ekstra til topping12 dl hvetemel
Skivet oliven
Grovkvernet saltEvt 1-2 ss revet parmesan (kan sløyfes)
Bland det tørre. Ha i vann, olivenolje og honning og elt raskt sammen til en løs deig. Elt inn oliven (og evt parmesan) etter smak. La heve ca en time til dobbel størrelse. Ha deigen over i en liten langpanne (22x30 cm) eller legg den som en rund leiv på et stekebrett med bakepapir. Sprinkle litt olivenolje over og sett til etterheving i ca 40 minutter. Lag hull i deigen med fingrene og kvern salt over samt strø over rosmarin og mer oliven. Avslutt med litt mer olivenolje.
Stekes ved 225 grader i ca 15 minutter. Følg med mot slutten.
5 eggeplommer
1/2 ts salt
Saften av en halv sitron3 1/2 dl solsikkeolje
1/2 dl god olivenolje
3-4 finhakkede hvitløksfedd
En knivodd cajennepepper
Sennep etter smak (ca 1/2-1 ts avhengig av styrke og hva du liker)Pisk sammen eggeplommer, salt og sitronsaft. Det er en fordel om alle ingrediensene er romtemperert. Pisk inn oljen litt etter litt. Viktig å ikke ta for mye av gangen slik at det skiller seg. Til slutt har du en fin majones. Rør inn hvitløk, cajennepepper og sennep. La stå minst 1/2 time før servering (i kjøleskap).
Håper det smaker!
Med det sier jeg god søndag!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar